ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΟΣ COVID 19 ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

 Παρουσίαση συμπτωμάτων 

Σε περίπτωση που κάποιος από τους συμμετέχοντες παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης του 

αναπνευστικού συστήματος (βήχα, ρινική καταρροή κ.λπ.) ή/και πυρετό τότε παραμένει υποχρεωτικά στο σπίτι. Το οικείο περιβάλλον προβαίνει αμέσως σε επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό/παιδίατρο και ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να προβεί σε όλα τα απαραίτητα προβλεπόμενα μέτρα, τα οποία καθορίζονται από τα πρωτόκολλα που ισχύουν για αυτά τα θέματα. Στην περίπτωση των παιδιών, οι γονείς/κηδεμόνες καθίστανται υπεύθυνοι για τη θερμομέτρηση και τον καθημερινό έλεγχο τυχόν συμπτωμάτων των παιδιών, πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι. Στις αίθουσες του συλλόγου υπάρχουν ειδικά θερμόμετρα για θερμομέτρηση των συμμετεχόντων σε κάθε μάθημα. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στη σχολική μονάδα, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί του Υπουργείου Υγείας για τις περαιτέρω δέουσες ενέργειες, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα (λοίμωξη αναπνευστικού, πυρετός κ.ά.) παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της παρουσίας στους χώρους του Συλλόγου ή διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα, η ομάδα διαχείρισης κρίσεων, η οποία έχει οριστεί για τη ρύθμιση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας σε συνθήκες κορωνοϊού, πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες με ψυχραιμία, ηρεμία και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του ατόμου-ύποπτου κρούσματος. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου COVID-19 είναι γενική κακουχία/καταβολή, πυρετός, βήχας, μυαλγία, μυαλγίες, πονόλαιμος, διάρροια, απώλεια όσφρησης/γέυσης. Οι συμμετέχοντες στα τμήματα δεν θα πρέπει να μεταβαίνουν στα μαθήματα τους: - οι ίδιοι έχουν συμπτώματα νόσου COVID-19 ή/και είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού - κάποιος από τα άτομα που μένουν σπίτι μαζί έχει συμπτώματα COVID-19 ή είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού - έχουν οι ίδιοι/ες έχουν έρθει σε επαφή τις τελευταίες 14 ημέρες με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού - είναι θετικοί στον ιό COVID-19. 

Αντιμετώπιση ύποπτου και επιβεβαιωμένου κρούσματος 

1. Διαχείριση ατόμου που θεωρείται ύποπτο κρούσμα, το οποίο αναπτύσσει κλινικά συμπτώματα κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της παραμονής στον Σύλλογο. Τοποθέτηση απλής χειρουργικής μάσκας στο ύποπτο κρούσμα. Aν πρόκειται για παιδί, απομόνωση σε ειδικό καλά αεριζόμενο χώρο μέχρι την παραλαβή του/της από τη σχολική μονάδα από τους γονείς. Χορήγηση μάσκας στον γονέα κατά την είσοδό του στο σχολείο, οδηγίες σε αυτόν/η για μεταφορά στο σπίτι με το αυτοκίνητο, το παιδί να κάθεται στο πίσω κάθισμα με ανοικτό παράθυρο και επικοινωνία με προσωπικό Ιατρό. Σε οποιοδήποτε άλλο περιστατικό καλείται το 1420. Εφαρμογή βασικών προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από τους ανθρώπους που εμπλέκεται στη διαχείριση του ύποπτου περιστατικού (μάσκα, γάντια, ορθή υγιεινή των χεριών). Επικοινωνία του επιβλέποντα ιατρού του ύποπτου περιστατικού με το Διοικητικό Συμβούλιο. Εν αναμονή του αποτελέσματος, το περιστατικό προσωπικό παραμένει στο σπίτι του με μάσκα, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, σε απόσταση από τα άλλα άτομα στο σπίτι. Οποιοσδήποτε ήρθε σε επαφή με το περιστατικό θα πρέπει να παραμένει στο σπίτι του για 14 ημέρες κάτω από τη φροντίδα ιατρού. 

2. Διαχείριση ατόμου που θεωρείται ύποπτο κρούσμα και το οποίο βρισκόταν στη σχολική μονάδα τις προηγούμενες ημέρες. Αν ένας συμμετέχοντας ή μέλος των επιμορφωτών είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού θα πρέπει να ενημερώνονται η ευρύτερη κοινότητα μας για τη σημασία της συνέχισης των κανόνων υγιεινής μέχρι το αποτέλεσμα του τεστ. Οι υπόλοιποι μαθητές/ μαθήτριες μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τη φοίτηση τους. Αν οι ίδιοι αναπτύξουν συμπτώματα θα πρέπει να μην μεταβούν στα μαθήματα τους και να ενημερώσουν. 3. Διαχείριση αρνητικού μοριακού τεστ για κορωνοϊό Στην περίπτωση αυτή το περιστατικό επιστρέφει μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ημερών από την υποχώρηση του πυρετού και την ύφεση της συμπτωματολογίας. 4. Διαχείριση ατόμου-επιβεβαιωμένου κρούσματος που βρισκόταν στη σχολική μονάδα τις προηγούμενες ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος από τους συμμετέχοντες ή τους επιμορφωτές βρεθεί θετικός/ή στον κορωνοϊό θα ενημερωθεί άμεσα ο ΕΟΔΥ και θα ακολουθηθούν άμεσα οι διαδικασίες ιχνηλάτησης για εντοπισμό των στενών επαφών και θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες. Θα πρέπει να δοθεί από τον Σύλλογο η λίστα ονομάτων συμμετεχόντων της τάξης και εκπαιδευτικών που θα θεωρηθούν στενές επαφές. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να μπούν σε απομόνωση για 14 ημέρες και να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό. Με την επιστροφή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σχολείο (εκπαιδευτικός, παιδί ή στενές επαφές) θα πρέπει να προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση ότι είναι ελεύθεροι από κορωνοϊό. Σε ό,τι αφορά στην απολύμανση θα πρέπει να γίνεται απολύμανση των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα, αμέσως μετά την επιβεβαίωση θετικού περιστατικού. Σημειώνεται ότι ως στενή επαφή ορίζεται η παραμονή στον ίδιο χώρο με το επιβεβαιωμένο κρούσμα για πάνω από 15 λεπτά και σε απόσταση λιγότερη από δύο μέτρα.

Πρωτόκολλο Ασφαλείας

 Τηρείται κατά την είσοδο σε κάθε μάθημα 

✓ Θερμομέτρηση Συμμετεχόντων σε κάθε μάθημα ✓ Καλός Αερισμός Χώρων ✓ Απόσταση 2m ✓ Aπολύμανση Επιφανειών μετα από κάθε μάθημα ✓ Υποχρεωτική Χρήση Απολυμαντικού κατά την είσοδο και έξοδο από τα μαθήματα ✓ Καταγραφή Παρουσιών 

ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Σχόλια