ΛΙΓΗ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ...

            Μέρος Α: Από την αρχαιότητα μέχρι την κάθοδο των Αρβανιτών


Ο τόπος, που ζούμε ,έχει μεγάλη και πολύ παλιά ιστορία. Οι πρώτοι κάτοικοι της Αττικής ήταν Πελασγοί. Κατά την κλασσική περίοδο πιστεύεται , πως στην περιοχή του σημερινού δήμου Ιλίου πιθανόν να υπήρχαν ή ο δήμος Τρώων που ονομάστηκε αργότερα ΞΥΠΕΤΗΣ ή ο δήμος Λευκονόης ή ο δήμος Χολαργού.
Σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των αρχαίων δήμων διαδραμάτισαν ο καρποφόρος ΕΛΑΙΩΝΑΣ και ο πολυτραγουδισμένος ΚΗΦΙΣΟΣ. Κατά την Ελληνιστική ,Ρωμαϊκή και Βυζαντινή εποχή η περιοχή κατοικείται, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα , οι Ρωμαϊκές Λάρνακες που βρέθηκαν το 1965 στα Άσπρα Χώματα( Άγιοι Θεόδωροι ), τα Υστερορωμαικά της οδού Θήρας στην περιοχή του Μιχελή και αυτά που βρέθηκαν στο κέντρο του σημερινού δήμου Ιλίου( στη συμβολή των οδών Πατρόκλου και Δαναών )
Είναι, όμως ιστορικά αποδεδειγμένο πως η περιοχή των Αθηνών – Αττικής δεν έχει την αίγλη και την ακμή της κλασσικής εποχής .
Ελάχιστες ιστορικές πληροφορίες έχουμε για το τι συνέβαινε στην περιοχή μας κατά τους πρώτους Βυζαντινούς χρόνους .
Κατά την περίοδο αυτή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας περίπου το 1000 μ.Χ με αυτοκράτορα τον Αλέξιο Α, στρατηγός του Θέματος της Ελλάδος και  Πελοποννήσου αναλαμβάνει μεταξύ των δύο όπλων ο Επιφάνειος Καματερός. Η οικογένεια των Καματερών εγκαταστάθηκε στην περιοχή του σημερινού Καματερού δίνοντας το όνομα της στο τοπωνύμιο και στο σημερινό δήμο.
Το λεκανοπέδιο της Αττικής δέχεται επιδρομές από πειρατές ,από το διοικητή του Ναυπλίου Σγουρό ( 1204 ),από τους Φράγκους ,οι οποίοι και εγκαταστάθηκαν μέχρι το 1310 οπότε οι Καταλανοί  καταλαμβάνουν την Αττική ( 1381 ) και επέτρεψαν φορολογική απαλλαγή σε όσους Έλληνες και Αλβανούς ήθελαν να εγκατασταθούν στο Δουκάτο των Αθηνών .΄
Έτσι αρχίζει ο εποικισμός της Αττικής από τους ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ( 1381 )που έπαιξαν πλέον καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής.           
Μάρκόπουλος Φώτης- Φιλόλογος        

Σχόλια