Η ΕΣΤΙΑ ΣΤΗ "ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ" ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ...

Η συνέντευξη που παραχώρησε το συμβούλιο του Συλλόγου μας στην Άννα Χοχλάκη και την εφημερίδα Δυτική Όχθη.

Παρέα,φιλία,αποθεραπεία,σχέσεις,στιγμές,ταξίδι. Μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούν τα μέλη του εξωραϊστικού-πολιτιστικού συλλόγου «Εθνική Εστία»για να περιγράψουν τα συναισθήματα που βιώνουν,με την ενασχόληση τους στο σύλλογο. Έναν σύλλογο που αν και μετρά 55 χρόνια παρουσίας,παραμένει δραστήριος,ενεργός και προσφάτως…ανανεωμένος, με μέλη από 5 μέχρι 80 ετών.
Το νέο Δ.Σ συνδυάζει νιάτα,δημιουργικότητα,φαντασία και κυρίως αγάπη για το σύλλογο, ο οποίος ξεκίνησε ως εξωραϊστικός το 1961,τότε που η περιοχή «χανόταν» στη σκόνη και τη λάσπη,ενώ η λέξη υποδομές ήταν άγνωστη στη καθημερινότητα των κατοίκων. Οι ανάγκες ήταν αυτές που ώθησαν τους κατοίκους στη δημιουργία του συλλόγου και οι αλλαγές στις ανάγκες και τις προτεραιότητες ήταν αυτές που οδήγησαν στην εξέλιξη του συλλόγου σε Πολιτιστικό. Αυτό συμβαίνει τη δεκαετία του 90, όπως λέει ο νέος πρόεδρος της «Εθνικής Εστίας», Βασίλης Φουκής  για ευνόητους λόγους. Εκείνη τη περίοδο έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι των υποδομών και στην επιφάνεια βγαίνουν άλλα προβλήματα. Οι γονείς ψάχνουν τρόπους να κρατήσουν τα παιδιά τους στη γειτονιά
Παιδί μεγαλωμένο στους κόλπους του συλλόγου από την τρυφερή ηλικία των 5 ετών, ο κ.Φουκής,θυμάται ότι στο ξεκίνημα του τμήματος παραδοσιακών χορών υπήρχαν 10 άτομα που στη συνέχεια αυξήθηκαν κατακόρυφα, φτάνοντας τις 140 συμμετοχές.

Η «Εθνική Εστία»,όπως τονίζουν τα μέλη του συλλόγου, δεν είναι ένας ακόμη πολιτιστικός σύλλογος.Προέρχεται από τις ανάγκες της γειτονιάς και αγκαλιάζει τους πάντες.Τα τμήματα που διαθέτει είναι: παραδοσιακοί, λάτιν, μοντέρνοι, ζούμπα, αεροβική, κιθάρα, αρμόνιο, οριεντάλ και φωνητική. Στο σχόλιό μου όταν μου απαριθμούσαν τα τμήματα,ότι πρόκειται για μια Σχολή χορού ή ένα Ωδείο,απάντησαν ότι διαφέρει σημαντικά,γιατί βασίζεται εξολοκλήρου στον εθελοντισμό .

Λόγω κρίσης…
Η κρίση έφερε πιο κοντά τα μέλη του συλλόγου καθώς η ανάγκη για διέξοδο είναι πιο ισχυρή από ποτέ. «Οι περισσότεροι το βλέπουν ως έξοδο και παρεάκι.Επίσης, δίνουμε τη δυνατότητα να έρθουν κι από άλλες περιοχές και είμαστε ανοιχτοί σε νέες παρέες». Στο πλαίσιο της ανανέωσης του συλλόγου πέρα από τις προγραμματισμένες συμμετοχές στα ΕΣΤΙΑΚΑ και τον Πολιτιστικό Σεπτέμβρη,υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθούν νέα τμήματα που θ΄απαντούν στις ανάγκες της εποχής,όπως συμβουλευτική ψυχολογία κ.α Όπως λέει το μέλος του συλλόγου Κώστας Γεωργίου «Στόχος είναι να χτίσουμε πάνω στην κρίση και να πάμε παραπέρα, να εξελίξουμε τον σύλλογο». Μέσα στα σχέδια που υπάρχουν είναι και το «άνοιγμα»του συλλόγου εκτός συνόρων, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ανταλλαγής.

Η «Εθνική Εστία» μετρά διακρίσεις
Από το σύλλογο της «Εθνικής Εστίας» έχουν περάσει ουκ ολόγοι καλλιτέχνες, κάτοικοι της περιοχής,που έκαναν τα πρώτα τους βήματα και είχαν βρει έναν φιλικό χώρο να δημιουργούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τραγουδιστής Θάνος Πετρέλης και ο Μάνος Μπαρίκος που κατέκτησε το 3ο βραβείο στο διαγωνισμό της Μητρόπολης.

Δράσεις Κοινωνικού χαρακτήρα
Σ΄έναν,ακόμη,χώρο που δραστηριοποιείται η «Εθνική Εστία» είναι αυτός της Κοινωνικής δράσης με κορωνίδα τη συλλογή καπακιών που έχει δώσει 5 αναπηρικά αμαξίδια. Επίσης,συμμετέχει στα καλέσματα Αλληλεγγύης, βοηθά το Ορφανοτροφείο της περιοχής, ενώ ανταποκρίνεται πάντα στο κάλεσμα για τον καθαρισμό του Πάρκου Τρίτη.

ΕΣΤΙΑΚΑ
Για 32η χρονιά ο Eξωραιστικός Σύλλογος «Η Εθνική Ετσία» πραγματοποιεί τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις «Εστιακά 2016». Ο θεσμός των Εστιακών εξαπλώνεται και οι γειτονιές της Εστίας και της Ραδιοφωνίας στο Ίλιον γεμίζουν χρώμα και μουσική από τις 5 εως και τις 18 Ιουνίου.
Στις 11 Ιουνίου η κεντρική εκδήλωση των Εστιακών με όλη την ερασιτεχνική δημιουργία της Εστίας στις επάλξεις. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στη πλατεία Παλιννοστούντων. Παρουσιάσεις χορών, επιδείξεις αεροβικής γυμναστικής – zumba και πολύ μουσική βασισμένα στην ελεύθερη ερασιτεχνική έκφραση που καλλιεργείται στους κόλπους του Συλλόγου. (Πλ.Παλιννοστούντων Τερψιχόρης & Αλεξανδρουπόλεως Ίλιον, ώρα έναρξης 19.00)
Στις 18 Ιουνίου ολοκληρώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και η Πλατεία Μ. Κατράκη (Δραγουμάνου και Στρυμώνος) γεμίζει με χρώμα θεάτρου σκιών από τη σειρά των παραστάσεων που πραγματοποιεί ο Δήμος Ιλίου σε συνεργασία με τον Τάσο Γεωργίου. (Πλ.Μ.Κατράκη Δραγουμάνου & Στρυμώνος Ίλιον, ώρα έναρξης 20.00)
Τα Εστιακά φέτος αναδεικνύουν την ομορφιά της γειτονιάς με τη μουσική και την ελεύθερη έκφραση να έχει τον πρώτο λόγο.

Νέο Δ.Σ
Φούκης Βασίλης –Πρόεδρος
Γραβιώτης Γρηγόρης- Αντιπρόεδρος
Άντζελα Αλεανδρή- Γραμματέας
Καλέα Εριέτα- Ταμίας
Γεωργίου Κώστας -Έφορος Πολιτιστικών

Υπεύθυνοι που βοηθούν εθελοντικά τα τμήματα είναι: Παραδοσιακοί Χοροί- Φραγκάκης Γιώργος, Ευρωπαϊκοί-latin χοροί Συλιγαρδάκη Βαλεντίνα, αεροβική γυμναστική Σταθοπούλου Έφη, zumba Τερκεσίδη Δέσποινα, Μουσική-Φωνητική Αμαξοπούλου Ειρήνη-Μπαρίκος Μάνος

Σχόλια