ΕΝΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕ ΥΠΑΡΞΗ & ΙΣΤΟΡΙΑ....

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ " Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ "
Όταν ζητηθεί απο κάποιον να καταγράψει την πενηντάχρονη πορεία μιας έντονης ύπαρξης της Εθνικής Εστίας δεν ξέρει απο που να ξεκινήσει και τι να πρωτοπεί.
Το 1958, μια ομάδα φτωχών ανθρώπων μαζεύονται και ψάχνουν τρόπο να λύσουν υπαρξιακά προβλήματα. Φώς δεν υπάρχει, νερό απο πηγάδια, συγκοινωνία κάθε μια ώρα, ούτε ένας δρόμος ασφαλτοστρωμένος, η αποχέτευση όνειρο μακρινό. Η διάθεση τους απεριόριστη να βελτιώσουν της συνθήκες διαβίωσης όλων των γειτόνων τους. Με πολύ τρέξιμο το φως έρχεται. Για το νερό, μπαίνει ρολόι σε ένα-δύο σπίτια & στο μπακαλάκι της γειτονιάς όπου μαζί με τα ψώνια πλήρωνες και την αναλογία σου στον λογαρισμό του νερού.
Το 1961, αποφασίζεται να ιδρυθεί σύλλογος για να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα στην επίλυση προβλημάτων. Το καταστατικό του Συλλόγου συντάσσεται και ο Σύλλογος της γειτονιάς με την επωνυμία " Εξωραιστικός Συλλόγος Η Εθνική Εστία " είναι γεγονός.
Τα χρόνια περνούν και κάθε Κυριακή οι οραματιστές συνεχίζουν το έργο τους περνώντας απο τα σπίτια της γειτονιάς και καταγράφοντας τα προβλήματα των γειτόνων τους. Οι πρώτοι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι εμφανίζονται. Η ανοδική πορεία των εκάστοτε συμβουλίων συνεχίζεται. Προσπάθειες για γέφυρες και φωτισμένους δρόμους, για σχολεία, για διανοίξεις δρόμων, για πλατείες & παιδικές χαρές, για καθαριότητα & αποχέτευση. Τα θέλουμε όλα, τα προσπαθούμε όλα. Στα πενήντα χρόνια που πέρασαν τα περισσότερα απο αυτά πραγματοποιήθηκαν, για άλλα προσπαθούμε ακόμα.
Παράλληλα με την εξωραιστική πλευρά του Συλλόγου το 1983 απο τα παιδιά εκείνων των ανθρώπων πραγματοποιείται η ιδέα της δημιουργίας Πολιτιστικού τμήματος με την επωνυμία " Οδυσσέας Ελύτης ". Δημιουργείται το πρώτο χορευτικό τμήμα με δώδεκα παιδιά και δάσκαλο τον Γ.Παπαδάκη.Για να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά στο Σύλλογο δημιουργείται η ποδοσφαιρική ομάδα " Πυρσός " με τεράστια συμετοχή παιδιών και πολλές νίκες και την προοπτική της ένταξης της στην Γ' Εθνική κατηγορία. Παράλληλα εκλέγεται και η πρώτη διοικούσα επιτροπή του πολιτιστικού με πρόεδρο ένα δραστήριο παιδί τον Γιώργο Κορμηλά σημερινό διακεκριμένο οικονομολόγο με οικονομικές αναλύσεις κύρους σε πανεπιστήμια και μέσα επικοινωνίας.Με δική του πρωτοβουλία δημιουργείται το πρώτο μουσικό συγκρότημα του Συλλόγου και πραγματοποιείται στην αυλή του τότε κτιρίου του Συλλόγου η πρώτη πολιτιστική του Εκδήλωση.Στην ίδια αυλή και για πολλά χρόνια το Δ.Σ κάθε Παρασκευή βράδυ ψήνει σουβλάκια, μαζεύει τους γείτονες και προσπαθεί να βγάλει χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες του (Κουλτούρα & Σουβλάκι αναγκαστικά!).
Τα χρόνια παιρνούν δεκάδες παιδιά πλαιιώνουν τα διάφορα τμήματα του Συλλόγου. Παραδοσιακοί χοροί, μουσική, αεροβική, υπολογιστές, σκάκι, πολεμικές τέχνες, τμηματα λαικής επιμόρφωσης, χειροτεχνίας, ξένες γλώσσες γίνονται στο χώρο του Συλλόγου. Το τμήμα της μουσικής φτά\νει τα πενηντα δύο παδιά και γίνεται στο χώρο του Συλλόγου το πρώτο παράρτημα της φιλαρμονικής του Δήμου Ιλίου. Το 1986 ράβονται οι πρώτες τριαντα δυο φορεσιές. 
Στα χρόνια που περνούν και φτάνουμε στο σήμερα, αγοράζονται μουσικά όργανα,κατασκευάζονται κομμάτια παραδοσιακών φορεσιών που απαριθμούνται σήμερα περι τα χίλια, εξοπλισμός & εμφανίσεις αεροβικής γυμναστικής, τεχνικός εξοπλισμός. Πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές εκδρομές σε εκθέσεις & μουσεία, σκακιστικά τουρνουά. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ανελλιπώς 28 χρόνια.
Τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια μας είναι πολύ πιο εύκολη διότι η αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση του Δήμου και των δημάρχων Β. Κουκουβίνου & Ν. Ζενέτου είναι πολυ σημαντική. Όπως σημαντικές είναι και οι προσπάθειες των αντιδημάρχων πολιτισμού του Δήμου. Σήμερα η κυψέλη της Εστίας απαριθμεί 27 τμήματα παραδοσιακών χορών, ευρωπαικών/latin χορών, εκμάθησης μουσικών οργάνων, αεροβικής γυμναστικής. Ενω έχουν περάσει πάνω απο 3000 παιδιά και ενήλικες έχοντας εισπράξει αγάπη, ενδιαφέρον, γνώσεις.

Σχόλια